58/365 Tema: Före-efter

Söndagsmornar är ofta lite lata och sega. I går morse passade jag på att baka croissanter.

Före:Efter:

Nästa gång ska jag kavla och vika lite längre - jag tror att mer luft i degen ger fluffigare croissanter. Någon mer huslig än jag som vet om det stämmer?


57/365 Tema: ArvegodsArvegods efter pappa. Han hade sparat sitt leksakståg hela livet. När vi skiftade efter honom sparade jag tre vagnar och ett par bitar räls som minne. Setet står på bokhyllan som prydnad och får mig att tänka på honom varje dag.

56/365 Tema: FebruariÄven om det är ett par dagar kvar av månaden så lägger jag redan nu ut en bild som för mig sammanfattar februari: mycket snö, kyla men också det återvändande ljuset.

Fotot är taget härom morgonen i utfarten från områdets car-portar.


55/365 Tema: LampaDet här temat har jag ägnat en hel del tid åt, och jag har åtskilliga lampor - både inomhus och utomhus - i kamerorna just nu. Den här lampan är ändå min favorit - kanske för den grönärgade kopparn, kanske för de vidhängande dekorationerna. Den hänger utanför en antikaffär i korsningen Karlavägen/Danderydsgatan i Stockholm.

Kanske kan resten av lkampfotona vid tillfälle bli ett collage här i bloggen.

54/365 Tema: TrappaTrappan upp till Engelbrektskyrkan i Stockholm. Kyrkan, inklusive trappan, är ett av de vackraste landmärkena i Stockholm.

53/365 Tema: P-platsSnygg och rak parkering! Den här synen mötte mig på P-platsen bredvid min i områdets car-port härom morgonen när jag skulle åka till jobbet.

52/365 Tema: Uppåt väggarnaDet lönar att titta uppåt väggarna när man är ute och går på gatorna i Stockholm. Härom morgonen såg jag (för första gången, trots att jag tidigare bott i kvarteren och numera går förbi så gott som dagligen) den här balkongen med utsmyckad vägg på Tegnergatan. Så vacker!

51/365 Tema: NosEn närbild av promenadkompisens nos. Hon får snö på den när on kör ner den i snödrivorna efter möss och sork som springer mellan marken och snön.

50/365 Tema: PälsigRiktigt pälsig är hon just nu, min promenadkompis. Egentligen är det hög tid att besöka "ryck-tanten"  men det känns inte riktigt snällt i den här kylan.  Vi avvaktar lite mildare temperaturer.

49/365: Tema: GlittraSolstrålarna fick det frostiga trädet att glittra i vinterkylan. I går morse var det - 27 grader ute när jag vaknade men "bara" - 20 när jag och hunden tog förmiddagspromenaden. Den blir givetvis betydligt kortare när det är så kallt för att inte hundens tassar ska frysa och jag bli tvungen att bära henne.

48/365 Tema: SolstråleEn solstråle lyser fram mellan träden i skogen.

47/365 Tema: StorstadEn annorlunda bild av en storstad får man om man blickar ut över takåsarna. Det här är kvarteren mellan Olof Palmes Gata/kvarteret Apeln och Vasagatan.

Jag konstaterar att jag ligger lite efter med uppladdningarna, men jag känner mig ändå "på banan" med utmaningen så här 50 dagar in på det nya året. Jag får dessutom hemskt mycket inspiration och idéer när jag kikar runt i de andra deltagarnas bloggar. De hittar du listade här.46/365 Tema: KyrktornFrån 8:e våningen på Olof Palmes Gata har man en underbar utsikt över takåsarna i Stockholms innerstad. I nordvästlig (?) riktning ser man två kyrktorn: Johannes Kyrka (närmast) och Engelbrektskyrkan.

45/365 Tema: TulpanerJag älskar tulpaner och köper nya varje vecka. Och nu har jag många tulpanbilder i kameran eftersom jag till och från jobbat med det här temat. Olika vinklar, olika skärpa, olika avstånd ... Den här bilden gillar jag emellertid bäst och därför får den nu illustrera temat. Kanske blir det en tulpankavalkad här i bloggen vad det lider ...

Vill du se resten av temana i utmaningen finns de här!

44/362 Tema: CementBetong eller cement - jag kan faktiskt inte skillnaden (pinsamt, men jag är jurist, inte naturvetare). De här delarna ligger i alla fall uppstaplade vid sidan av arbetsplatsen för Norra Länken vid E18 i höjd med Frescati.


Änder, änder, änder

Jag tog en promemad vid lunchtid för att få lite luft och sol. Trots den bistra kylan är vattnet i ån öppet, och där samlas det många änder:
43/365 Tema: Vingar


En liten rufsig dam med vingar - en skyddsängel som jag har fått av en vän.  Hon sitter så att hon kan se mig nästan var jag än är i lägenheten.

42/365 Tema: ListaPå busshållplatsen vid Universitetet Norra sitter en lista över de bussar som trafikerar hållplatsen.

41/365 Tema: SoluppgångMåndagsmorgonen var rysligt kall men vacker. I 26 minusgrader väntade jag på bussen till Stockholm och kunde inte låta bli att ta ett foto över den fantastiska soluppgången över industriområdet.

40/365 Tema: SolitärEkorren är en solitär. Den här lille rackaren spanade jag in i helgen när han satt och åt brödbitar i ett träd.

39/365 Tema: TegelJag tycker tegel är så vackert. Här blottlades tegelväggen när Rimbo Kvarn brann för en del år sedan, och bara stendelen av kvarnbyggnaden blev kvar.

38/365 Tema: VardagslyxVardagslyx är att unna sig något lite extra en vanlig dag. På dagens sektionsmöte lyxade vi till det med nybakade kardemummabullar till kaffet.

Från dagens promenad

Även idag fick kameran följa med ut på en långpromenad tillsammans med mig och hunden. Ett par minusgrader, strålande sol och klarblå himmel - vintern när den är som vackrast. Det här är några av dagens bilder: 37/365 Eget tema: Orange

Och alldeles bredvid paprikorna fanns en trälåda med saftiga, oranga morötter.


36/365 Eget tema: Rött


En studie i rött: röda paprikor i grönsakshyllan på ICA. Visst är de vackra?

35/365 Tema: BlommorVid dagens besök på ICA såg jag att de fått in nya blommor: Engelska pelargoner.

34/365 Tema: Frukt

På gårdagens promenad med hunden och kameran gick vi förbi ett äppelträd som fullkomligt dignade av gammal frukt.  Och på marken nedanför trädet hade fallfrukten tinat fram ur snöhögarna:

Att det som varit översnöat på marken inte blivit uppätet av fåglar eller älg kan jag förstå men frukten i trädet?  Jag tror aldrig jag sett detta förut så här års.

33/365 Tema: DimmaFrostiga träd en morgon i förra veckan. Och plötsligt börjar dimman rulla in i dalen där vi befinner oss.  Några minuter senare såg jag knappt berget och skogen i bakgrunden.

32/365 Tema: ArbetsfordonFebruari - dags att beskära träden. Och beskär man stora träd i stadsmiljö behövs givetvis ett arbetsfordon.

Jag är inte riktigt i fas med uppladdningen här i bloggen, men jag jobbar på det och det känns som att jag är med på banan än så länge. Kamerorna (eller i alla fall någon av dom) är med mig varje dag så det är inte brist på bilder direkt.

Vill du se alla teman för utmaningen så hittar du dom här!

31/365 Tema: TrygghetFrälsarkransen symboliserar ju trygghet. Den här låg på isen nedanför en bro i Västerås

30/365 Tema: JanuariJag har bestämt mig för att göra som akson och summera varje månad i efterhand i en bild.

Den här bilden på en översnöad nyponbuske  får sammanfatta januari: massor med snö på mina naturpromenader.

Utmaningen har också redan bekräftat för mig att det är utomhus jag gillar att fotografera. Så när jag nu funderar på ett nytt objektiv till Nikon-kameran ska det i första hand vara ett för detta. I dag har jag ett "standard-objektiv" som följde med kameran och ett 70-300. Jag tar gärna emot tips på vad jag ska utöka samlingen med. Vidvinkel kanske?

29/365 Tema: Spegelbild
På Stockholms central har Espresso-house en fikahörna. I speglarna på väggarna ser man en spegelbild av lamporna i taket.


28/365 Eget tema: Tro

Korset på taket till kapellet på Dömle Herrgård får representera temat tro.

27/365 Tema: BryggaDömle, en vintereftermiddag med 15 minusgrader. En brygga i vintersömn, inbäddad i snö. Tänk, om bara 3 månader firar vi 1 Maj och då är här öppet vatten och gröna blad på träden.

RSS 2.0