"May the ink be with you!"

Mest om stämplar, bläck och papper.

Jag är stämplare, inte scrappare ...

Kategori: "Altrat"

... ja, det är ju vad jag brukar säga. Men nu har jag väl i ärlighetens namn om inte scrappat så i vart fall befunnit mig i gränslandet mellan scrapping och stämpling.

Efter pappa hittade vi världens fotoskatt! Både han och farfar var duktiga på att fotografera och har lämnat många bilder till eftervärlden. Min lillebror som både är tekniskt begåvad och jätteduktig med kameran (kika här!) har scannat bilder, diabilder och negativ (även en del som var på glas) och det har varit spännande att få se bilder från gamla tider, pappas barndom och tidigare bl a.

När nu pappas lillebror fyller 80 år var presentvalet inte så svårt, särskilt som han själv inte har så mycket foton från den tiden: ett minialbum med foton från anno dazumal. Förra helgen blev jag klar med albumet, och innan jag straxt ska ställa kosan mot Öland för att fira jubilaren tänkte jag visa resultatet. Jag tror inte han har tid att gå in här och titta innan kalaset i morgon, men ...

Farbror Lennart! Om du är här inne innan 30 januari så sluta läsa nu!

Såja!

Albumet och en liten ask till det är ca 20 x 20 cm stort, och jag har använt vackra papper och dekorationer, stämplar (förståss) och Glimmer Mist. Förutom sidorna finns det några tags och kuvert också, för fler bildet eller minneslappar etc. Albumet är ihopsatt med hjälp av BIA:n

Askens lock:Albumets fram- och baksida:Det är scannern som spelat spratt med mig och eftersom jag bloggar från sonens dator har jag inte tillgång till ett program som jag kan ändra storleken på bilden med).

Insidorna blev så här (klicka på miniatyrerna för att få upp en större bild!)Nu hoppas jag bara att gåvan blir uppskattad.

Tekniktest: alkoinksresist

Kategori: Stämpling

Ja, eller vad man nu ska kalla den här tekniken för. När jag såg den i decembernumret av Scrap and Stamps Arts hade den inget namn, men det handlar om resist-tekniken kombinerad med alkoinksen och eftersom jag älskar båda kunde jag inte låta bli att testa. Dessutom får man två kort av varje omgång och det är ju alltid bra ;)


Vad man behöver:
 • alkoinks (jag använde Lettuce, Stream och Denim)
 • ofärgad embossingdyna och ofärgat/genomskinligt EP
 • två bitar kartong i samma storlek - en glossy och en matt
 • stämplar (utan text!) mina kommer från Tim Holtz linje
 • strykjärn
 • tygtrasor eller pappershanddukar (om man inte har ett speciellt strykjärn för hobbyändamål)
Dessutom använde jag till mina kort:
 • cardstorck i matchande färger
 • svart Archivaldyna
 • stämplar
 • Adirondacks dyeinks i färgerna Lettuce, Stram och Denim
 • matt kartong - lite "rester"
 • häftkuddar
 • dubbelhäftande tejp
Hur man gör:

Stämpla och embossa motiven på glossykartongen. Låt svalna ordentligt! Färga därefter in det stämplade arket med alkoinks tills du är nöjd och det stämplade är helt täckt (eftersom alkoinksen fäster på allt som är blankt/glatt fäster det även på det embossade motivet).
Lägg den matta kartongen kant i kant ovanpå det alkoinksade arket, täck ev med en tygtrasa eller pappershandduk och stryk med strykjärn (jag ställde in värmen på bomull - OBS! Ingen ånga!). När det är varmt - ta isär de ihoplagda kartongbitarna och du har ett ark med alkoinks där motivet är vitt och ett ark med motivet embossat och spegelvänt. Lossar det inte lätt så värm ytterligare med strykjärnetså att all embossing smälter men inte hinner kallna innan du tar isär arken.

Sedan är det bara att använda arken till dina kort. Jag kompletterade med att färga in samma fjärilar som på arken med dye ink i samma färger, mista och stämpla för att få matchande dekorationer.

Så här blev mina kort:Det rättvända, alkoinksade motivet ...... och det spegelvända.


Två små kort, som kommer att kompletteras med dekorationer eller ytterligare text när de ska skickas. Jag lämnar ofta sånt till senare när jag gör "bra-att-ha-kort" så att de kan anpassas till mottagaren eller tillfället.

Texten på stämpeln är "suddig", så det är som det ska vara.

Knappt är julen över

Kategori: Stämpling

... i stämpelvärlden innan det är dags att börja med kärleksfyllda kort till Alla Hjärtans Dag!

Under helgerna har jag ägnat mig åt ett gäst-uppdrag för ScrapHouse - att göra några kort med clearstamps-setet "Love Struck" från Making Memories. I vanliga fall brukar jag ha lite svårt för stämplar från scrapföretag - de passar helt enkelt lite för dåligt med min stämpelstil. Men "Love Struck" är ett härligt set och stämplarna väldigt användbara, inte bara till Alla Hjärtans-kort så jag föll direkt! På korten har jag använt lite olika tekniker och dessutom några foton som kommer från den digra samlingen som pappa lämnade efter sig. Nej, jag har inte använt originalfotona utan scannat dom och skrivit ut dom på fotopapper.

Det första kortet kopplade på direkt från mina julkort:Bakgrunden är gjord på samma sätt som julkortens: sidor ur en gammal bok som målats slarvigt med akrylfärg och sedan fått torka. Att låta några stämplade dekorationer gå utanför kortet tycker jag ger det mer liv.
Den lilla flickan med vingarna (gjorda av setets swirliga småhjärta) är min mamma.

Därefter blev det ett par kort med vintage-inspiration:Här har jag stämplat setets stora mönstrade hjärta med vit pigmentdyna på mönstrat papper (ett gammalt papper från Basic Grey) och sedan embossat (å vad jag saknar en värmepistol! brödrosten tar sån tid ...) med vitt EP. Adore-stämpeln är stämplad med permanent dyna på samma mönstrade papper, urklippt och fastklistrad på grön kartong som jag sedan klippte så att det blev en tunn ram utanför.
På fotot en oidentifierad kvinnlig släkting.Ett väldigt enkelt kort med ytterligare två av setets stämplar. Och ytterligare en oidentifierad kvinnlig släkting.

På de två sista korten har jag lekt med resisttekniken för bakgrunden:

På vit glossykartong stämplade jag det stora hjärtat med vattenmärkesdyna. När arken torkat ordentligt färgade jag in dom med dye ink från Adirondack - på det första kortet använde jag Stream och Deep plum, på det andra Lettuce och Denim. När jag var nöjd med infärgningen tog jag en tor trasa och putsade ytorna och då försvann också färgen från de områden som jag stömplat med vattenmärkesdynan. Därefter stänkte jag lite vatten på arken och torkade av på en gång. När alltihop torkat stämplade jag med svart, permanent dyna ett antal av setets småstämplar och avslutningsvis stämplade och embossade jag det lilla cheruben. Stämplade, urklippta stora hjärtan monterade på distanstejp kompletterar båda korten.
- Inspirationen till de här korten fick jag från tidningen Craft Stamper.

Tack för förtroendet, ScrapHouse och Helena! Uppdraget var både kul och inspirerande!